2017. november - Erdőjárók kirándulásai

Források felkeresése a Pilisben
Piliscsév, Eszperantó- forrás
Pilisszentkereszt, Trézsi- kút
Az Erdőjárókkal a Pilis lábánál fekvő források felkeresését tűztük ki célul. Az apropót az adta, hogy a korai sötétedés, időben behatárolta az októberi kirándulásainkat. A források hegylábi területen fakadnak, így nem kellett nagy szintkülönbségeket leküzdeni, és járművel is jól meg tudtuk közelíteni a helyszíneket.

 

Föl is volt ázva az erdő több hétig. A csapadék a túraterepnek nem kedvez, a források vízbőségének azonban igen. És a gombáknak is jól jött. A korábbi Vadálló-kövek- Prédikálószék éjszakai izgalmai után jólesett a kényelmes séta az őszi erdőben. Piliscséven két helyi diák is csatlakozott hozzánk, Bartl Kevin, és Tóth Krisztián Gábor, ők vezettek bennünket a forrásig. Itt az erdei hinta nagyobb népszerűségnek örvendett, mint a források szerepéről szóló ismertető. Szép napfényes időben fotózhattuk a természetet.

A Pilisszántói- nyeregben fekvő Trézsi- forrást esős, hideg időben kerestük fel, így csak a tényleg elszánt tagok jöttek. Ittunk a kútból, elolvastuk a fölötte lévő üregnél talált tájékoztatót. A forrás környezete a Pilis legendáit éltető helyek közé tartozik, a borult idő, a korai sötétedés különleges hangulatúvá varázsolta számunkra is.


Szent- Özséb- barlang bejáratáig hóban
November 21-én utunk Két-bükkfa- nyeregre vezetett. Sokunk az idén először látott havat. Túránk a nemrég feltárt Szent-Özséb- barlang bejáratáig vezetett. A sötétedés miatt a fotók sajnos nem adhatják vissza teljes mértékben az élményt, amit a téli erdő szépsége nyújtott.