VEKOP 8.6.3 „Agrárszakképzés átfogó oktatási fejlesztése a Közép magyarországi régióban"

A projekt célja, a konzorciumi tagok - szakgimnáziumok, szakközépiskolák - átfogó pedagógiai oktatási fejlesztése azokon a területeken, melyeken szakoktatást végeznek.  Az átfogó fejlesztéssel a végzettség nélküli iskola elhagyás csökkentését kívánják elérni a lemorzsolódás vissza szorításával.

Tobábbi részletek a bővebben gombra kattintva olvasható.

„Agrárszakképzés átfogó oktatási fejlesztése a Közép-magyarországi régióban”
VEKOP-8.6.3-16-2017-00004

Kedvezményezett: FM Közép-magyarországi Agrár-szakképző Központ, Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium (1106 Budapest, Maglódi út 4/b.)
A projekt megvalósítási időszaka: 2018.08.01. – 2020.07.31.
A projekt elszámolható összköltsége: 269 405 478 Ft
A támogatás mértéke: 100 %
A megvalósítási helyszínek:
 FM KASZK – Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium – 1106 Budapest, Maglódi út 4/b., telephelyei:
 FM KASZK – Táncsics Mihály Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium – 2600 Vác, Telep u. 2-4.; tagintézménye:
 Floch-puszta Tangazdaság – 2133 Sződliget, Floch-puszta hrsz 011/23.;
 FM KASZK – Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakgimnázium és Kollégium – 1149 Budapest, Mogyoródi út 56-60.;
 FM KASZK – dr. Szepesi László Mezőgazdasági, Erdészeti Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium – 2081 Piliscsaba, József Attila u. 2.;
 Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola – 1062 Budapest, Andrássy út 63-65.;
 Magyar Gyula Kertészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola – 1106 Budapest, Maglódi út 8.;
 Damjanich János Gimnázium és Mezőgazdasági Szakképző Iskola – 2760 Nagykáta, Dózsa György utca 26/A.;
 Pálóczi Horváth István Mezőgazdasági Szakközépiskola és Kollégium – 2377 Örkény, Fő u. 5.;
 Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium – 2750 Nagykőrös, Ceglédi út 24.;
 Török János Mezőgazdasági és Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskola – 2700 Cegléd, Széchenyi út 16.

A projekt műszaki tartalma:

Az Agrár szakképzés átfogó oktatási fejlesztése a Közép-magyarországi régióban c. projekt keretében pályázó szervezet konzorciumot hoz létre. A konzorciumi tagok: 1. FM Közép-magyarországi Agrár-szakképző Központ, Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium – konzorciumvezető; 2. Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakképző Iskola – tag; 3. Magyar Gyula Kertészeti Szakgimnázium és Szakképző Iskola – tag; 4. Damjanich János Gimnázium és Mezőgazdasági Szakképző Iskola – tag; 5. Pálóczi Horváth István Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium – tag; 6. Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközép Iskola és Kollégium – tag; 7. Török János Mezőgazdasági és Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskola – tag.
A projekt keretében a 7. tag együttműködésben megvalósítja mindazokat a tevékenységeket, melyeket a VEKOP-8.6.3-16. felhívás megfogalmaz kötelező feladatként, továbbá a választható tevékenységek tekintetében is megvalósít feladatokat.
A projekt célja a konzorciumi tagok átfogó pedagógiai, oktatási fejlesztése azokon a területeken, melyeken szakoktatást végeznek a konzorciumi tagok. Az átfogó fejlesztéssel a tagok a végzettség nélküli iskolaelhagyás csökkenését kívánják elérni a lemorzsolódás visszaszorításával. A szociális háttér feltérképezésével, részletes cselekvési terv kidolgozásával a diákok számára a legmotiválóbb és leginkább megvalósítható tevékenységekkel segítjük a kudarcélmények csökkenését, támogatást nyújtva azok feldolgozásához. Nem csak a jól megszervezett pedagógiai továbbképzések, tananyagfejlesztések, hanem a diákok mindennapi közösségi munkájának, szociális kapcsolatainak támogatása is fontos cél. Mindezek alapján szakmai tartalmat tekintve az alábbiakat tartjuk szem előtt:
A projekt céljai a teljesség igénye nélkül: Jelen beavatkozás célja a HÍD programban, illetve a szakképzésben tanulók alapkészségeinek fejlesztése, a szakképzés eredményesebbé tétele, az iskolai teljesítmény növelése, valamint az egész életen át tartó tanulásra – ennek részeként az érettségi vizsgát adó képzésbe lépésre – való képessé tétel érdekében.
A projekt részletes céljai:
- Az életpálya-építés központba helyezése, a karrier tanácsadás és a pályaorientációs eszközök felhasználásával.
- Modulrendszerű tananyag kialakítása, sok választható elemmel, rugalmas, az egyéni tanulási utakat támogató, a tehetséggondozást segítő, gyakorlati, tantermen kívüli, epochális, projekt alapon megszervezett képzési rendszer működtetése
- Kompetencia alapú program kialakítása, az alapkészségek és a releváns kulcskompetenciák eredményes, hatékony fejlesztése.
- A kilencedik osztályban történő lemorzsolódás megelőzése a tagintézményi sajátosságokra épülő egyedi beszoktató program kidolgozásával és bevezetésével,
- A kilencedikes tanulóknak és a kilencedikeseket oktató tanároknak nyújtandó komplex szolgáltatások kiépítése, mely szolgáltatások lehetővé teszik a kihívásokban leírt tanulói nehézségek leküzdését,
- Az alapkészségek fejlesztését és az interaktív, bevonásra épülő módszertani fejlesztések bevezetését segítő programok indítása a tagintézményekben,
- A felsőbb évfolyamokban a tehetséggondozás és a végzősök továbbtanulási, munkába helyezési támogató programjának kidolgozása,
- A tagintézmények közösségfejlesztési és személyiségfejlesztési tevékenységeinek támogatása

Projekttel kapcsolatos további információk:
Bank Júlia pénzügyi vezető
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A projekt az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásában valósul meg.