Erdésztechnikus záró tanulmányi út

Végzős, 13. osztályos erdésztechnikus diákjaink záró tanulmányi útjukat április 18-19.-én a Bakonyerdő Zrt-nél töltötték. A program rendkívül széleskörű volt, a technikus vizsga előtt álló fiatalok szaktudásához nagyban hozzájárult.

A Farkasgyepüi erdészetnél bemutatásra került a vadföld –ás dámgazdálkodás. A dám gazdálkodására nagy hangsúlyt fektet az erdészet, mert a gím bikákból 5-10 évente kerül elő érmes, a dámból pedig minden évben kerül érmes bika a terítékre. A vadföldeken zab-árpa és rozs keverékeket vetnek, illetve a fűmagkeverékekből szenázst készítenek a téli vadetetésre. A továbbolvasáshoz kattintson a bővebben gombra.

 

Fő programpontunk az örökerdő gazdálkodás volt. A Bakonyerdő Zrt. már 2800 ha-on kezel örökerdőket. A Csehbánya 6A és 12 C erdőrészletekben terepen is megfigyelhettük az örökerdők kialakítását, közelítő utak hálózatát és az erdő kezelését. Gyakorló minta területeken gyakorlatban is kipróbálták a fiatalok a javafák kiválasztását.

A napot a Devecseri erdészet területén vadmegfigyeléssel zártuk.

Másnap az erdő születésével kezdtük a programot, azaz a Devecseri erdészet intenzív, hidegágyi csemetekertjében jártunk, ahol az erdőgazdaság saját részre termeli meg az erdősítésekhez szükséges csemetét. A szakszemélyzet komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a klímaváltozásra pozitívan reagáló fafajokat felkutassák Európa szerte. Ezeket a fafajokat (Szürke tölgy) kísérleti jelleggel termesztik a csemetekertben.

Programunk zárásaként egy tavak közötti séta keretében betekintést nyertünk a pisztráng-és pontygazdálkodásba.

Ezúton szeretném megköszönni a Bakonyerdő Zrt. főmérnökének, Várady Józsefnek a program támogatását, Patocskai Zoltán erdőművelési osztályvezetőnek a program megszervezését és a lebonyolításban résztvevő szakszemélyzetnek a lelkiismeretes munkáját.

                                                                                               Városiné Pap Krisztina

                                                                                                          Kurucz Péter