Digitális tananyagok diákoknak

A részletekért kattintson a "Bővebben" feliratra

 M5 kulturális csatorna

12 órától a középiskolás korosztály számára érettségi műsorok következnek: magyar nyelv és irodalom, matematika és történelem mindennap, biológia, kémia, informatika, fizika és földrajz pedig hetente két-két alkalommal.

17.00 órától az Érettségi műsorokat ismétlik. 20.00 órától pedig a Mindenki akadémiája című tudományos ismeretterjesztő sorozat következik

Az előzetes műsorterv minden nap frissül: a https://mediaklikk.hu/digitalisoktatas/ oldal oktatási műsorajánló menüjében

Nyelvtanulás

11:00 – Szólalj meg angolul (dupla részekkel)

Érettségi

12:00 Magyar nyelv- és irodalom - József Attila költészete

Ismét egy kis irodalom következik, ezen belül is József Attila költészete. Rövid élete alatt oly sok műve született, hogy nehéz mindet végig olvasni, de néhány fontosabb versét próbáljuk kiemelni, előtérbe helyezni.

12:30 Matematika – Logaritmus

Egy b pozitív valós szám „a" alapú (a>0, a11) logaritmusának nevezzük azt a kitevőt, amelyre a-t emelve b-t kapjuk. Természetesen a definíción és az érettségi példákon túl, helyet kapott a gyakorlati alkalmazás is. A szeizmológiai intézetben megismerkedhettünk a Richter skála működésével, ami szintén logaritmikus skála, hiszen nagyon kicsi és nagyon nagy értékek mérésére is alkalmas. A hangerő mérésére szolgáló dB skála is ilyen, hiszen a decibel két mennyiség arányának logaritmikus mértéke. A gyakorlati alkalmazáson túl, átvettük a logaritmus azonosságokat, függvényeket is.

13:00 Informatika – Programozás

Továbbra is a programozásról lesz szó. Ebben az adásban egy érettségi tételt old majd meg Robot, ami egy koordináta rendszerben tud 4 irányba (E,D,K,N) egységnyit mozogni. A feladatok ennek a robotnak a mozgásával kapcsolatosak. Ezen kívül megtudjuk, mi az a FINTECH kifejezés, és bemutatunk egy sikertörténetet is.

14:00 Történelem – A sztálini diktatúra

Ismertetjük a sztálini diktatúra legfőbb jellemzőit:

• a szocialista gazdaságpolitika lényege és annak társadalmi következményei;

• a terror működése;

• a személyi kultusz.

 

Néhány weboldal, ami hasznos lehet az online oktatásban

- #SCHOOL: https://e-studygroup.com

- MATEKING: https://www.mateking.hu

- Zanza TV: https://zanza.tv