Kirándulás a Dunamente Ökocentrumba

A Levelibékák (10.B osztály: Kajtár Luca, Szakácsi-Juhász Vivien, Etzl István, Kiss M. Zalán, Kanizsai Dávid, Simon Bence, Scheili Ottó )kibővült csapata  2021. december 3-án ellátogatott  Lábatlanra a Dunamenti Ökocentrumba.

Részletekért kattintson a "Bővebben" feliratra...

A Bisel verseny keretében szerveztük meg ezt a szakmai kirándulást, célunk a környezettudatosság további erősítése a fiatalokban. Vizsgálatunk tárgya a Kenyérmezei patak, mely Piliscsabáról ered. Lehetséges eredetét már vizsgáljuk. Patakunk a Dunába folyik bele Esztergomnál, ezért szerettünk volna még többet megtudni a Dunáról, ezért is kerestük fel a Dunamente Ökocentrumot.
Az egykori lábatlani postakocsi épületében tematikus részekre bontott kiállítást tekinthettünk meg.

A következő témakörökkel ismerkedtünk meg részletesebben:

- Ökológiai lábnyomunk
Hogyan tudjuk kiszámolni? Hogyan tudjuk csökkenteni? Milyen következményei lehetnek a túlfogyasztásnak? Mennyi idő alatt bomlanak le a különböző anyagok? (pl.: papírtörlő, műanyagszatyor, eldobható pelenka)
- Magyar termék védjegyek
Felhívták figyelmünket a termékek származására és előállítására, az importált termékek szállításának környezetkárosító hatásaira. A tudatos fogyasztás segíti a hazai gazdaság erősödését, hiszen a védjegyes magyar termékeket gyártó vállalkozások nyereségüket belföldön költik el hazai szolgáltatásokra, adóikat idehaza fizetik be a hazai költségvetésbe, munkavállalóik pedig szintén a magyar gazdaság szereplőinél költik el fizetésüket.
- Energiatermelés másként
A tudatos energiafogyasztás is hozzájárul a fenntartható fejlődéshez. Ezért egy speciális program segítségével kipróbálhattuk, hogy saját erőnkből biciklizéssel, mennyi energiát tudunk előállítani a háztartásokban megtalálható gépek üzemeltetéséhez.
- A Duna
Megismerhettük főbb szakaszait, mellékfolyóit, vízgyűjtő területeit.
Az előadó bemutatta a vízlábnyom fontosságát, felhívta figyelmünket a vízhiány okaira és következményeire.
- Magyarosuchus fitosi – a Gerecse ősi tengeri krokodilja
1996 augusztusában a Gerecse-hegység központi részéhez tartozó Nagy Pisznice hegy egyik elhagyott kőfejtőjében Fitos Attila szokatlan maradványokra bukkant. Mint később kiderült, egy hatalmas jura időszaki, 180 millió éves tengeri krokodil kitűnő állapotban fennmaradt foga és bordatöredékei hevertek a törmelékkel borított lejtőn. A kutatás részleteit, érdekességeit megismerhettük a tárlatvezetés során. A leletek életnagyságú mását tekinthettük meg egy tabló segítségével.

- A Gerecse barlangjai
Az utolsó teremben egy térkép segítségével megtudhatjuk, hogy hol vannak barlangok a Gerecsében. Megismerkedhetünk kőzeteivel és azok felhasználásával.
- Az erdő világa
A Gerecsére jellemző fafajok és élőlények bemutatása is megtörtént. Terméseket ismerhettünk fel, és madárhangokat is azonosíthattunk. Az épület mögött terül el a Gerenday Arborétum, ahol egy rögtönzött növényfelismerést is tarthattunk erdésztanulóinkkal.