Tanulmányi kirándulás a Magyar Pénzmúzeumban

Iskolánk 12.A és 12.B osztályos tanulói Állampolgári ismeretek tanóra keretében múzeumlátogatáson vettek részt.
A Pénz útja címet viselő állandó kiállítás a fizetőeszközök öt fő funkcióját mutatta be. A tárlatvezetés az Aranybányával kezdődött, ahol a diákok egy interaktív digitális tudástár segítségével hasznos ismerethez juthattak az arany gazdasági, kulturális szerepével kapcsolatban.
A részletekért kattintson a "Bővebben" feliratra...

Az első csomópontban, a pénz értékmérő szerepét ismerhettük meg. Interakatív formában cserekereskedelmet folytathattunk le, illetve bepillanthattunk régi korok fizetőeszközeibe, amikor még nem létezett a pénz.
A második csomópont a pénzforgalmi eszköz funkcióját vizsgálja, és a fizetőeszközök formai megjelenésére fókuszál. Itt megismerhettük azt, hogy milyen biztonsági jelek vannak elhelyezve a bankjegyeken, illetve egy speciális nagyító segítségével a papírpénzek aprólékos kidolgozottságára is rácsodálkozhattunk. A leglátványosabb eleme ennek a csomópontnak az a falfelület volt, ahol hazánk eddigi történelmének összes létező fizetőeszközeit megtekinthettük. Félelmetes volt, ahogy tudatosult bennünk, hogy a vitrinekben kb. 1,5-2 milliárd forintnyi érték van előttünk.
A harmadik csomópontban a pénz, mint fizetési eszköz kerül előtérbe. A pénzügyi közvetítőrendszerek működésébe nyerhettünk bepillantást.
A negyedik csomópont a világpénzek kialakulására és működésére világít rá, s bemutatja, milyen szerepe van ezeknek a pénznemeknek a globális gazdaság működésében. Itt a diákok kipróbálhatták, hogy hogyan működik a tőzsde világa.
Az ötödik csomópont a pénz kincsképző funkcióját járja körbe, rámutatva arra, hogy milyen szellemi kincseink vannak, amik a magyar kultúra kiemelkedő büszkeségei.
Emellett megismerhettük az Aranyvonat történetét, amikor a II. világháború előrehaladtával a Magyar Nemzeti Bank dolgozói életüket kockáztatva kimenekítették az ország több mint 30 tonnányi aranykészletét. Ennek állít emléket Szőke Gábor Miklós, Robogás című 13 méter hosszú alkotása.
A látogatás zárásaként, tájékoztatást kaptunk az ország aranytartalékáról, és mindenki megérinthette a kiállított és szigorúan őrzött 12,5 kg súlyú aranytömböt.
A kiállítás nagyon hasznos és látványos volt!