Kollégiumi vetélkedő a Föld napja alkalmából

A XXI. században egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni az oktatási intézményeknek a környezeti nevelésre. Ennek jegyében, Ökosuli címünket megerősítve, vetélkedőt szerveztünk a kollégium lakói számára.
Hogyan kell ezt elképzelni? Lelkes tanárok, kreatív, sokszínű, humoros és hasznos feladatokat állítanak össze a diáksereg számára, akik az akadályok legyőzése után jutalomban részesülnek.

Milyen akadályokat kellett legyőzni?
Először is, tudni kellett tájékozódni és térképet olvasni, hiszen a feladatok Piliscsaba területén voltak elrejtve. Másodszor, alkalmazkodni kellett egymáshoz, hiszen a rejtvényeket csapatokba rendeződve kellett teljesíteni. A csoportok vegyes összetételűek voltak, ezzel is erősítve a kohéziót a kollégiumi közösség minden tagja között. Harmadszor pedig bátornak is kellett lenni, hiszen a feladatok során interakcióba kellett kerülni az utca embereivel.

Milyen feladatokat kellett teljesíteni?

  • Az általános műveltséget tesztelte a Föld napja kvíz. A kérdések bolygónkról, illetve a természetvédelemhez tartozó jeles napokról szóltak. Találkozhattunk furfangos találós kérdésekkel, melyekben természeti jelenségeket vagy állatokat kellett felismerni.
  • A „Hús, csábító hús" nevű feladat, megmutatta azt, hogy húsfogyasztási szokásaink, hogyan befolyásolják a klímaváltozást.
  • A magyar nyelv sokszínűségét mutatta meg a Település vagy növény elnevezésű játék, ahol az adott tulajdonnévről kellett eldönteni, hogy települést vagy valamilyen növényt jelöl.
  • A Címketeszt igazán hasznos feladatnak bizonyult, hiszen nap, mint nap vásárolunk, de azt kevesen tudjuk, hogy az általunk vásárolt terméken lévő jelölések, milyen információt adnak a számunkra.
  • Annak érdekében, hogy a jó hangulat megmaradjon a csapatokban, kitaláltuk a „Ne légy madár" nevű játékot. Ennek lényege az volt, hogy minél több embert kellett rávenni arra, hogy madárhangot utánozzon.
  • Mivel a tanárok általában furfangosak, ezért a feladatok teljesítése nem merült ki ennyiben. A diákoknak nem csak a feladatlapokat kellett megkeresniük és megoldaniuk, hanem betűket is kellett gyűjteniük útközben, amiket szintén előre elszórtunk a kijelölt útvonalon. A betűkből ki kellett rakni a jelszót, ami eljuttatta az utolsó feladatokhoz a versenyzőket. A jelszó, a 2017-es év madara, azaz a tengelic, vagyis népies nevén a stiglic.
  • Az utolsó feladat a művészi vénával rendelkezőknek kedvezett. A megadott szavak (tejbegríz, halál, szelektív, Földanya, Ózonlyuk, utolsó, Te rajtad múlik!) segítségével kellett egy verset írni a Föld napja alkalmából önjelölt költőinknek. A tanárok nagy örömére, nagyon kreatív és sokatmondó versek születtek.
  • A képzőművészet kedvelői kiélhették magukat a Pet Art nevű feladatban, ahol az újrahasznosítás jegyében kellett bármilyen növényt vagy állatot megalkotni a megadott eszközökből (üdítős flakon, tejes pohár, kupak, tojástartó stb.)

Úgy gondolom, hogy a feladatok között mindenki megtalálta a magának valót, és igazán hasznosan telt el ez a délután. A legfontosabb kérdés: Mi volt a jutalom?
A versek felolvasása, a művészeti alkotások bemutatása, egy jó hangulatú közös délután. Természetesen az első három csapat jutalomban is részesült édesség formájában.

Kanovszki Renáta és Dániel András
Kollégiumi nevelők

 

Az alábbi versek születtek a versenyen.

 

Himmer Tamara: Te rajtad múlik

Te rajtad múlik a Földanya halála,
Csak figyelj a természet lágy szavára.
Utolsó percében nem figyelmeztet,
Hogy az ózonlyuk már rég bekövetkezett.
Szemétdombra ne öntsd a tejbegrízt,
Mert a növények nem bírják az édes ízt.
A szelektívre nem találtam rímet,
de benne van a versben, úgyhogy mindegy.

 

De Jaeger Máté: Tejbegríz

Te rajtad múlik ez a nap,
A szelektív hulladékot a helyére rakd.
Ez az ózonlyuk az utolsó,
Nem lesz ezen kívül másik,
Ha eltűnik, beüt a halál.

 

Gajár Zoltán

Földanya te isteni királynő,
Rég volt, hogy őserdő borított.
De most szemétdomb helyükön,
Ózonlyuk drága pajzsodon.
Mely régóta védett!

Én, és te tettük ezt!
De nem késő!
Rajtam és te rajtad múlik!
Mikor lesz egészséges a pajzs?
S újra erdők, mindenütt, hol rég volt?
Szelektív gyűjtés, s tán elkerüljük a halált!
Mert nem mindegy mikor eszed meg az utolsó tejbegrízt.

 

Halcsik Áron: Vigyázz a Földre!

Reggel felkelsz, veszel tiszta gatyát,
Cigi, kávé, tejbegríz- instant halál.
Te rajtad múlik, becsokizol talán,
De akkor lehet, megcsapkod anyád.

Ez volt az utolsó naci, a többi nem clear,
De Föld napja van, ezért szelektív.
Leszel, esküdtél, ne légy debil.
Ha nem tartod be, nem vagy real.
De a mosóportól újabb ózonlyuk nyíl.