e-Figyelő vetélkedő

10. B osztályunk csapatának kutató munkáit ajánljuk mindenki figyelmébe!
Rövid leírás a Bővebbenre… kattintva olvasható

Nem minden AZ aminek látszik!
Csapatunk részt vesz az e-Figyelő vetélkedőben, melyben fel kell térképeznünk azt, hogy okostelefonjaink miből készülnek, és milyen körülmények között állítják elő őket. Számunkra sok hihetetlen dolog derült ki, amit szeretnénk veletek is megosztani. Mivel öko iskolába járunk, s a hétköznapok nélkülözhetetlen részévé váltak a telefonok, ezért jó, ha te is tudod, hogy nem minden az, aminek látszik!

Mi köze a tantálnak a telefonokhoz?
A tantál az átmeneti fémek csoportjába tartozik. 60 %-át az elektronikai iparban használják a mobiltelefonok, tabletek, laptopok és mp3 lejátszók gyártásához. Másik felhasználási vonaluk az orvosi célú implantátumok készítése pl.: csípőprotézis, csontpótlás, fogbeültetés formájában. Kitermelésükben a 2000-es évekig az iparosodott országok domináltak pl.: Ausztrália és Kanada. Utána a hangsúly áttevődött Afrikára. A 2016-os adatok szerint a bányászat 41%-át a Kongói Demokratikus Köztársaság, 27%-át pedig Ruanda adta.
A kitermelés kézi erővel végzik, gyakran illegális körülmények között. Az arannyal, ónnal, volfrámmal együtt, háborús vagy véres ásványnak is nevezik. A kitermelés feletti ellenőrzést fegyveres csoportok végzik. Ezek általában Ruandából és Ugandából érkező lázadók, vagy dezertált katonák, akik között hatalmi harc folyik a területek uralmáért, és az ásványokból származó haszonért. Gyakran védelmi pénzeket is zsarolnak a helyi lakosságtól. A bányák környékén virágzik a prostitúció és a szexuális kizsákmányolás. A bányákban a munkakörülmények borzalmasak, a járatok szűkek és csúszósak, gyakoriak a bányaomlások. Ezért a nehéz munkáért iszonyatosan alacsony béreket fizetnek. A tantalit radioaktív, ami daganatos betegségeket is okozhat a munkásoknál. A rabszolgaként dolgozó bányászok, ha már teljesen kimerültek és a munkára már alkalmatlanok, egyszerűen elvágják a torkukat. A munkaerőpótlást az törvénytelen gyermekmunkával oldják meg. Sok esetben 7 év körüli gyerekeket dolgoztatnak a szűk tárnák miatt.
Megleptünk?!
Felkeltettük az érdeklődésed?!
Keresd fel iskolai faliújságunkat, ahol még több információt megtudhatsz!

erdÉSZek csapat, 10/B