Huta túra - avagy meddig Pilis a Pilis?

Az Erdőjárók idei első kirándulása a Visegrádi- hegységben

Avagy: Meddig Pilis a Pilis?

 

Az újjászerveződött Erdőjáró szakkör első túrája Pilisszentlélekre vezetett. A gombászással egybekötött gyalogtúrán, kiváló terep-, és időjárási viszonyok fogadtak bennünket. Útközben számba vettük a felsőbb éves diákokkal, merre fogunk az idei tanévben túrázni a kilencedikes új tagokkal. A Pilis mészkősziklái alatt tervbe vettük a Tündér-hasadék, Szentlélek fölött a Fekete-kövek felkeresését, mint új célpontokat. Felidéztünk pár emléket, régen látott helyet.


A Dobogókői útra érve szóba került, hogy az út a Pilist és a Visegrádi hegységet elválasztó völgyben halad, kőzethatáron, flórajárások határain. A tudományos határvonalat a népnyelv nem ismeri. Pilisnek tekinti a Dorogi- medence-Pilisvörösvári- völgy és a Duna által határolt hegyvidéki területet. Legendákban, vallásban, nemzetiségi hagyományokban hasonló, gyönyörű falvakba látogattunk el az elmúlt években ezen a területen.


A kora őszi délutánon, Pilisszentlélek felett, a faluból kiérve, a Pálos kolostor romjainál megkapó panorámával tárult elénk a Pilis és a Visegrádi-hegység párhuzamosan lefutó vonulata. A romokat elhagyva, gyönyörű bükkös mellett, egy árnyas helyen csoportosan termett sötét trombitagombákat találtunk. Persze, nem árulhatom el a pontos helyet.


A romoktól balra a P és a S Mária-út jelzésű turistaúton folytatjuk lassú emelkedésünket az Égett-hárs útelágazása felé. Felérve a nyeregben lévő kereszteződéshez, balra fordulunk a P jelzések mellett társulnak hozzánk a Z jelek is és a sárga Mária-út kékké válik. Emelkedő következik. A kapaszkodó után már a rutinosabbak is elégedettek, végre igazi túra, nem séta, emelkedő! Pár perc alatt felérünk a Felső- Ecset- hegyre (478 m), még az elágazás előtt balra nyílik fenséges panoráma a Fekete-hegy hosszan elnyúló tömbjére, a katlanban fekvő Pilisszentlélek házaira és a pálos kolostor romjaira. A P jelek jobbra fordulnak, mi a bal oldali ágon, a Z jelzéseket követve maradunk a hegygerincen, ahonnan jobbra, észak felé a, és a távolban a Börzsöny vulkanikus csúcsaira látunk rá. Jobbra nagy Visegrádi-hegységre erdőirtás mellett megyünk el.


Néhány gyors fotó a Nemzeti Park terültén folytatott erdőművelésről, távolban a Duna egy másik szakaszáról, mint amit a romoknál láttunk, azután rohanunk vacsorázni. Hazaérve egy technikus hangosan megköszöni a túrát, legalább annyira szól a kisebbeknek, mint a túravezetőnek. Jóleső fáradsággal szedjük a lábunkat a kollégium lépcsőin, Pilisszentlélek ismét megkapó nevéhez méltó élménnyel szolgált a kis csapatnak.